Blog
Baobab to zdecydowanie jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin Afryki. Dla mieszkańców czarnego lądu jest symbolem odrodzenia i przemijania. W tamtejszej kulturze jest niekiedy nazywany „drzewem życia”, gdyż służy jako źródło wody i przystań dla ludzi i wielu gatunków zwierząt. Baobab ma również swój udział w...
Nie sposób wyobrazić sobie polskiego lasu bez zjawiskowej, wysoko unoszącej się ponad innymi drzewami sosny. To właśnie ten gatunek drzewa, czyli sosna zwyczajna, zajmuje ponad 60% powierzchni wszystkich lasów w naszym kraju. Jej szyszki możemy spotkać niemal wszędzie podczas leśnych wędrówek, zaś żywica z jej...
Słońce – gwiazda, bez której nie istniałoby życie na naszej planecie. Znajduje się ona blisko centrum Układu Słonecznego (tak, Słońce nie jest samym centrum!) i jednocześnie jest gwiazdą położoną najbliżej Ziemi. Masa Słońca wynosi aż 99,86% masy wszystkich obiektów, które znajdują się Układzie Słonecznym, a...
Na dnie mórz i oceanów żyje kilka tysięcy niezwykłych gatunków roślin i zwierząt. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują algi, które są jednymi z najstarszych organizmów występujących na Ziemi. Są skarbnicą wielu wartościowych składników, a co za tym idzie, ich regularne stosowanie może przynieść ogrom...
Nie ma roślin bardziej kojarzonych z Wielkanocą, niż cudne żonkile zdobiące nasz stół i pojemnik z rzeżuchą na parapecie. Jeśli chodzi o kwiaty, to możemy podziwiać ich intensywną żółtą barwę i cieszyć oczy roślinną kompozycją w wazonie. Jeśli zaś chodzi o rzeżuchę, to nie tylko...
Zdrowe, zbalansowane życie nie ogranicza się jedynie do pełnowartościowego żywienia i zalecanej dawki ruchu. Równie ważną rolę pełni w nim sen, o którego znaczeniu mówi się ostatnio coraz głośniej. Jest on bowiem, obok potrzeby oddychania i zaspokojenia głodu i pragnienia, jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych...
Szafran – trudno o bardziej wyszukaną i luksusową przyprawę! Nie bez powodu często określany jest „czerwonym złotem”. Gdy pomyślimy o nim chwilę, w naszej głowie pojawią się drobne niteczki o intensywnym koloru czerwieni. Ale nie tylko barwa sprawia, że jest tak wyjątkowy! Jest nim również...
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nadal nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Większa świadomość dotycząca żywienia i wzrost różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych sprawia jednak, że produktten coraz częściej brany jest pod uwagę przy planowaniu diety. Te niewielkie ziarenka to prawdziwa „bomba” wartości odżywczych, a dodatkowo...
Doszliśmy do tego momentu w historii, w którym środowisko naturalne i, co za tym idzie, coraz większa liczba gatunków zwierząt jest zagrożona wyginięciem, a prognozy nie wskazują, żeby w najbliższych latach miało się to zmienić. Co odpowiada za taki stan rzeczy? Czy możemy jakoś temu...