Blog
Polska kuchnia słynie z kiszonych ogórków czy kapusty. W wielu domach tradycja kiszenia warzyw na zimę przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. To powszechny sposób na konserwowanie i przechowywanie żywności. Kiszone ogórki i kapustę znamy wszyscy, a gdyby tak spróbować czegoś innego? Do kiszenia nadają...
O czym mowa? O niezwykłym Sagre de Drago, ekstrakcie z żywicy drzewa Croton lechleri, nazywanym potocznie smoczą krwią. Więcej niż jeden smok Żywice pochodzące z różnych gatunków i różnych kontynentów nazwano „krwią smoka”, ale ich czystość, wygląd i właściwości chemiczne są bardzo zróżnicowane. Już wśród...
Liściasty a energetyzujący. Pełen kofeiny, ale obniża ciśnienie. Czym jest tajemniczy i egzotyczny napój Indian, yerba mate? Yerba mate, herba mate, mate (Hiszpania), znana także jako chimarrão (Brazylia), erva mate (Portugalia) lub indiańska caá mati, to nic innego jak wysuszone, zmielone liście oraz patyczki wiecznie...
Jesienne dni otwarte za nami! Dziękujemy wszystkim przybyłym na jesienną edycję Dni Otwartych! Jak zwykle było cudownie gościć Was na naszym folwarku, gdzie jest tyle nosów i pyszczków do wygłaskania. W tym roku pogoda wyjątkowo nam dopisała. To był ostatni tak upalny weekend w tym...
Akupunktura to znana od setek lat metoda leczenia wywodząca się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Praktyka ta opiera się na zasadzie, że ciało ludzkie jest przepełnione energią znaną jako qi. Zgodnie z teorią akupunktury, choroby i wszelkie dolegliwości zdrowotne wynikają z zaburzeń w przepływie qi przez...
Muzyka to jedna z niewielu dziedzin sztuki, która towarzyszy nam na co dzień. Od wieków jest ważnym elementem spotkań i tworzenia więzi społecznych. Jednak czy muzyka jest zarezerwowana tylko dla gatunku ludzkiego? A może zwierzęta również są w stanie jej doświadczać? Znaczenie słuchu i dźwięków...
Oprócz dobrostanu zwierząt, równie ważna jest dla nas troska o stan planety. Swoich działań nie ograniczamy więc jedynie do ratowania gatunków w potrzebie, lecz również poświęcamy czas na szerzenie i wspieranie inicjatyw, które mają na celu ograniczanie negatywnego wpływu na środowisko. Promowanie roślinnego stylu żywienia...