Pomóż credit card
Wpłata
PRZEKAŻ DAROWIZNĘ
Wybierz kwotę darowizny:
Wpłata
PRZEKAŻ DAROWIZNĘ PRZY POMOCY BLIKA
1.Wybierz kwotę darowizny:
2.Wpisz kod i zapłać z blikiem:
Zapłać z Blikiem
Wpłata
PRZEKAŻ DAROWIZNĘ PRZY POMOCY WIADOMOŚCI SMS
Jeśli kochasz zwierzęta, wyślij SMS o treści CENTAURUS (numer uzależniony jest od kwoty, którą chcesz wesprzeć naszą Fundację):
- pod numer 74444 (koszt 4,92 zł z VAT),
- pod numer 79799 (koszt 11,07 zł z VAT),
- pod numer 91979 (koszt 23,37 zł z VAT),
- pod numer 92579 (koszt 30, 75 zł z VAT).

Dziękujemy. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Co kryją w sobie algi morskie?

BLOG

Na dnie mórz i oceanów żyje kilka tysięcy niezwykłych gatunków roślin i zwierząt. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują algi, które są jednymi z najstarszych organizmów występujących na Ziemi. Są skarbnicą wielu wartościowych składników, a co za tym idzie, ich regularne stosowanie może przynieść ogrom korzyści dla zdrowia. Niemniej istotna jest ich rola w ekosystemie, gdyż odpowiadają za produkcję blisko 80% tlenu na naszej planecie. Poznajmy te niepozorne rośliny wodne, które są jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na Ziemi.

Krótka charakterystyka tych wodnych roślin

Algi, nazywane glonami lub wodorostami, to organizmy samożywne, które nie mają tkanek w postaci liści, kwiatów, łodyg i korzeni, dlatego są zaliczane do rzędu plechowców. Ze względu na brak typowego systemu korzeni są zmuszone wchłaniać i pobierać wszystkie substancje ze środowiska, a następnie przekształcać je we właściwe składniki potrzebne do rozwoju. Właśnie to czyni z nich bogaty odżywczo pokarm z całą masą pożytecznych substancji. Algi mają kilka rodzajów pigmentów, zaczynając od intensywnej barwy zieleni, poprzez ciemny kolor niebieski, kończąc na odcieniu brunatnym. Obecnie znamy blisko 30 tysięcy gatunków tych roślin, z czego setka z nich jest jadalna.

Algi morskie – prawdziwy superfood

Spożywanie alg morskich nie jest niczym nowym i na obszarach takich jak Japonia od bardzo dawna są one codziennym elementem diety. Nie bez powodu są jednym z kluczowych składników sushi. Mowa tu o wodorostach nori, które dobrze znamy w postaci cienkich arkuszy, którymi owijane są składniki tej popularnej potrawy. Niemałą popularnością cieszy się również spirulina, która najczęściej spotykana jest w formie sproszkowanej bądź w postaci tabletek. Algi są dobrym źródłem białka, a ich spożywanie dostarczy nam pakiet aminokwasów egzogennych (związków organicznych budujących białka), których organizm sam nie jest w stanie wytwarzać. Produkt ten zasobny jest również w kwas foliowy i gamma-linolenowy, który ma m.in. silne działanie przeciwzapalne. Nie brakuje im też witamin i składników mineralnych jak cynk, magnez, żelazo czy wapń. Regularnie spożywanie spiruliny i innych alg skutecznie chroni przed pasożytami i grzybami, jak np. często występującym zakażeniem Candida. Inną wartościową algą, obok spiruliny i nori, jest chlorella. Zgodnie z nazwą, znajdziemy w niej znaczną ilość chlorofilu, a oprócz tego spore dawki witaminy A, magnezu i fosforu. Chlorella dostarczy również cynku i niacyny. Podobnie jak spirulina, jest ona również dobrym źródłem magnezu i żelaza, przez co jej stosowanie może być pomocne przy leczeniu anemii. Badania wykazują pozytywny wpływ chlorelli na układ odpornościowy i wsparcie w leczeniu stanów zapalnych organizmu.

Na koniec warto dodać, że składniki zawarte w algach morskich charakteryzują się dobrym współczynnikiem biodostępności, co oznacza, że są dobrze wchłaniane przez organizm. Algi, jako jeden z nielicznych produktów roślinnych, są też źródłem witaminy B12.

Podziel się artykułem:
Pomóż
Przekaż darowiznę