Zróbmy razem mleko migdałowe!
Mleko migdałowe to świetna opcja nie tylko dla osób na diecie roślinnej. To również wartościowa alternatywa dla alergików, u których występuje nietolerancja na cukry i białka zwierzęce. I choć obecnie bez większego problemu znajdziemy ten produkt na sklepowych półkach, my zachęcamy do tego, aby przygotować go samodzielnie w domu. Dlaczego? Po pierwsze, przygotowanie takiego mleka nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Po drugie, mamy pewność, że taki produkt nie będzie miał w swoim składzie żadnych zbędnych składników, jak często ma to miejsce w produktach sklepowych. To co, zaczynamy?
Migdały i ich wartości odżywcze
Na początek kilka słów na temat migdałów, które warto wprowadzić do swojej diety, niezależnie od tego, czy będziemy je spożywać w postaci mleka. Z botanicznego punktu widzenia migdały tak naprawdę nie są orzechami, lecz nasionami pochodzącymi z rośliny o nazwie migdałowiec zwyczajny. Nasiona te obfitują w zdrowe tłuszcze i są dobrym źródłem roślinnego białka. Zawierają kwas foliowy, witaminę E i witaminy z grupy B, które są kluczowe dla zdrowej cery i włosów. Napój migdałowy dostarczy nam cennego wapnia, który warto uzupełniać, zwłaszcza w żywieniu roślinnym. Nasz układ krwionośny również skorzysta na spożywaniu tego produktu – głównie za sprawą zawartej w nim L-argininy, której funkcją jest m.in. regulacja ciśnienia krwi. Nie bez znaczenia pozostaje też jakość migdałów. Jeśli to możliwe, wybierajmy odmiany pochodzące z Europy. Najlepsze będą te z Hiszpanii lub Włoch zamiast popularnych, produkowanych na masową skalę migdałów kalifornijskich.
Domowe mleko migdałowe w kilku prostych krokach
Przygotowanie domowego mleka migdałowego jest dziecinnie proste. Ten przepis pokochają osoby, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Na ponad 1 litr gotowego napoju będziemy potrzebować 1 szklankę surowych migdałów i 4 szklanki wody. Migdały należy wcześniej namoczyć w wodzie i odstawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie należy pozbyć się łupinki, która w wyniku namaczania łatwo odchodzi od nasion. Następnie całość należy umieścić w kielichu blendera lub innego wysokiego naczynia, w którym będziemy wszystko łączyć. Po zmiksowaniu warto całość przecisnąć przez drobne sitko lub specjalny woreczek w celu pozbycia się nierozdrobnionych grudek. Nie jest to jednak konieczne, jeśli przeznaczeniem naszego mleka będą wszelkiego rodzaju smoothie czy owsianki.
Pamiętajcie, że roślinne mleko możemy przygotować z dowolnych nasion i orzechów, które akurat mamy pod ręką. Cały proces przygotowania przebiega podobnie jak w przypadku migdałów, różny jest jedynie czas namaczania ziaren. W ten prosty i niewymagający sposób możemy cieszyć się różnymi rodzajami roślinnego mleka, jak np. owsianym, laskowym czy słonecznikowym. Każda z tych opcji jest równie pyszna i zdrowa, dlatego już dziś zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu.