fbpx
Aktualności

Nietypowe kiszonki

22 listopada 2021 No Comments
WSTECZ

autor: Marta Woźniczka

Polska kuchnia słynie z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty. W wielu domach tradycja kiszenia warzyw na zimę przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. To powszechny sposób na konserwowanie i przechowywanie żywności. Kiszone ogórki i kapustę znamy wszyscy, a gdyby tak spróbować czegoś innego? Do kiszenia nadają się świeże, pełne witamin warzywa i owoce. Tak, kisić można je wszystkie. I z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie. Poznaj kilka naszych propozycji na nietypowe, a zarazem pełne witamin kiszonki.

Podstawę dobrej kiszonki stanowi solanka, czyli roztwór soli. Sól ułatwia fermentację, bo hamuje namnażanie się szkodliwych bakterii. Jest też dobrym konserwantem i pobudza wydzielanie soków przez warzywa. Dzięki temu kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wspierają florę bakteryjną jelit. To przekłada się na naszą odporność, szczególnie ważną o tej porze roku. Kiszonki to naturalne probiotyki wzmacniające nasz organizm i chroniące go przed chorobami. Ich dodatkową zaletą jest niska kaloryczność.
W Polsce, gdzie wśród kiszonek króluje kapusta, coraz częściej sięga się po nieoczywiste warzywa i owoce. Jedna z naszych nietypowych propozycji to kiszone cytryny. Wywodzą się one z kuchni marokańskiej i są smakowitym dodatkiem do sałatek, gulaszu, ryb, kasz, zup czy dressingów. Owoce te nadają potrawom świeży smak i aromat. Kiszenie cytryn jest bardzo proste. Aby uzyskać jak najlepsze ich właściwości, musimy kisić je przez minimum cztery tygodnie, ale im dłużej leżą w zalewie, tym lepiej. Dzięki procesowi fermentacji cytryny stają się miękkie, a wspaniały cytrynowy aromat sprawia, że potrawy z ich dodatkiem nabierają wyjątkowego, wyrazistego smaku.
A gdyby tak zamiast kiszonych ogórków spróbować w tym roku kiszonej dyni? Tak przygotowana dynia ma mnóstwo właściwości odżywczych. Nadaje się na przystawkę lub jako dodatek do obiadu czy sałatki. Kiszona dynia ma słodki i korzenny smak oraz wyrazisty aromat. Jej przygotowanie nie sprawia trudności, ponieważ nie różni się ono wiele od kiszenia ogórków. Z tą różnicą, że do kiszonej dyni dodajemy przyprawy korzenne. To, jakie wybierzemy, zależy tylko od naszych upodobań smakowych.
Marchewka kojarzy się nam przede wszystkim z dodatkiem do kiszonej kapusty. Ale dlaczego nie zrobić kiszonki tylko z marchwi? Jest ona źródłem wielu witamin i doskonale wpływa na zdrowie. Przede wszystkim to duża dawka odporności i minerałów. Smakuje wyjątkowo, skropiona oliwą, posypana cebulką dymką, koperkiem lub pietruszką i doprawiona pieprzem. Kiszoną marchewkę można podawać na kanapkach, jako dodatek do sałatek albo zimowych surówek.
Niekwestionowanym królem zdobywających coraz większą popularność kiszonek jest kalafior. To wspaniałe i smakowite warzywo cenione ze względu na właściwości antynowotworowe. Kiszony kalafior poleca się szczególnie osobom cierpiącym z powodu problemów z układem trawiennym oraz wszystkim, którzy uwielbiają aktywność fizyczną. Po każdym wysiłku znakomicie uzupełni wypłukane elektrolity.

Z powodzeniem kisić można również owoce. O tym, że jabłka są skarbnicą zdrowia, nie trzeba nikogo przekonywać. A kiszone zachowują wszelkie dobroczynne właściwości tych świeżych, wzbogacając je dodatkowo o walory produktów fermentowanych. Dodatek świeżego estragonu lub goździków sprawi, że jabłka będą mieć delikatny korzenny i anyżowy posmak. Prawdziwym prozdrowotnym skarbem są też kiszone śliwki. Zawierają wiele probiotyków, a ich słodko-kwaśny smak wyróżnia się pośród innych kiszonek. Do kiszenia najlepiej wybrać śliwki twarde i jędrne, aby w trakcie fermentowania nie popękały. Jeżeli uwielbiamy kiszonki, koniecznie musimy wypróbować też kiszonego arbuza. To doskonałe połączenie kwaśnego i słodkiego smaku, które będzie miłą odmianą w codziennym menu. Warto ukisić arbuza ze skórką, dlatego że to właśnie w niej znajduje się aż 95% wszystkich składników odżywczych. Przygotowuje się go podobnie jak ogórki małosolne, można jednak eksperymentować z przyprawami: dodać świeży imbir, anyż lub cokolwiek, co lubimy. Jeśli chcemy zachować owocowy smak arbuza, wystarczy, że pominiemy przyprawy i użyjemy jedynie zalewy. Dodatkowym plusem kiszonych owoców jest właśnie powstała zalewa, którą koniecznie należy pozostawić w lodówce. To dobrodziejstwo podkręci nasz metabolizm i ochroni jelita.

Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły się nam głównie z ogórkami czy kapustą, prawda? Dzisiaj coraz częściej eksperymentujemy z nowymi smakami i składnikami. Zarówno kiszone warzywa, jak i owoce powinny stanowić podstawę każdej diety. Warto skusić się więc na ich rozmaite rodzaje i zamknąć odrobinę lata w słoikach. Nie dość, że przygotujemy pyszne dodatki do dań, to dostarczymy organizmowi prawdziwą bombę witaminową. A Ty, może skusisz się na którąś z naszych propozycji i przygotujesz w tym roku nietypowe kiszonki? Z pewnością będą Ci smakować.

Darowizna na Folwark

Czekają na Twój gest!

ApeleObecnie ratowanePilneSamicaWszystkieZWIERZĘ Z ULOTEK
15 października 2021

Lotna i Lotek (czas do 3 grudnia)

Opowiem Ci moją historię. Jestem matką. Nie ludzką, ale taką końską. To tylko kwestia gatunku.. I to niczego nie zmienia. Urodziłam swoje dziecko i oddałabym za nie życie. I oddam.…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowanePilneSamiecWszystkie
2 listopada 2021

Krajka i Krakers (czas do 3 grudnia)

Wezmę Cię w podróż, której nie zapomnisz. Opowiem Ci bajkę. O polskiej wsi. Weź mapę. I jedź powoli wzrokiem. Europa, Polska. Wschód kraju nad Wisłą, ten daleki kraniec, gdzie świat…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowanePilneSamicaWszystkie
22 listopada 2021

Stasia (czas do 3 grudnia)

Poznaj Stasię. Jest jednym z tych koni, o których mówi się, że mają 700 lat. Za nią więc 700 lat poczciwości, oddania i służby człowiekowi. Przez owe 700 lat jej…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowanePilneSamiecWszystkieZWIERZĘ Z ULOTEK
8 listopada 2021

Pestka i Puder (czas do 3 grudnia)

Jechaliśmy po nie bardzo, bardzo daleko. Palcem po mapie wydawało się, że zajedziemy koło obiadu. Ale palec po mapie nie uwzględnia ani deszczu, który robi ślizgawicę, ani korków na trasie.…
CZYTAJ DALEJ

Dziękują za Twoją pomoc

ApeleDo adopcji wirtualnejObecnie ratowaneSamiecWszystkie
17 listopada 2021

Groszek

Groszek jest bezpieczny! Rozmarzony Groszek przekona się, że marzenia jednak się spełniają. Na zieloną łąkę, co prawda, będzie musiał jeszcze poczekać do wiosny, jednak zrobimy wszystko, co w naszej mocy,…
CZYTAJ DALEJ
ApeleDo adopcji wirtualnejObecnie ratowaneSamiecWszystkie
19 listopada 2021

Bastian

Bastian jest już z nami! Dziękujemy z całego serca! To dzięki Wam ten przeuroczy dzieciak jest już bezpieczny. Gdy tylko do nas przyjechał, od razu zajął się nim lekarz weterynarii…
CZYTAJ DALEJ
ApeleDo adopcji wirtualnejObecnie ratowaneSamicaWszystkie
24 listopada 2021

Pati

Pati jest bezpieczna! Pati jest już z nami, by na folwarku spędzić godną, szczęśliwą emeryturę, wypełnioną najlepszą, troskliwą opieką i przysmakami. Zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby wynagrodzić jej…
CZYTAJ DALEJ
ApeleDo adopcji wirtualnejObecnie ratowaneSamiecWszystkie
18 listopada 2021

Łucja

Łucja jest bezpieczna! Łucja jest już z nami i to dzięki Wam! Dlatego w jej imieniu kłaniamy się nisko. Choć czasu było tak niewiele, to jednak po raz kolejny –…
CZYTAJ DALEJ

Przekaż Darowiznę

Wpisz dowolną kwotę darowizny na rzecz Fundacji Centaurus.

10 zł

Pomoże pokryć jeden posiłek dziennie dla konia pod naszą opieką.

50 zł

Pomoże pokryć koszty utrzymania i wyżywienia naszych podopiecznych
w folwarku.

100 zł

Pomoże zapłacić za awaryjną opiekę weterynaryjną dla chorego lub zranionego zwierzęcia domowego.

W razie pytań skontaktuj się z nami pod numerem +48 518 569 487

Zobacz zasady ochrony danych osobowych CZYTAJ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close