Jedz komosę ryżową!
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, nadal nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Większa świadomość dotycząca żywienia i wzrost różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych sprawia jednak, że produktten coraz częściej brany jest pod uwagę przy planowaniu diety. Te niewielkie ziarenka to prawdziwa „bomba” wartości odżywczych, a dodatkowo może być spożywana niemal przez każdego. Dlaczego wartą sięgać po nią regularnie i co tak naprawdę kryje się w tej roślinie?
Skąd pochodzi komosa ryżowa?
Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej i od setek lat była uprawiana i spożywana przez tamtejszą ludność. Jej uprawy spotkamy w krajach takich jak Boliwia, Chile, Peru czy Kolumbia. Ze względu na wysoką odporność na warunki atmosferyczne, była ważnym składnikiem diety mieszkańców Andów żyjących na wymagających dla rolnictwa górzystych obszarach. Quinoa może być uprawiana w temperaturze wahającej się od -4°C do nawet 35°C. Ta roślina jednoroczna zaliczana jest do tzw. pseudozbóż lub inaczej zbóż rzekomych, które wyglądem przypominają rośliny trawiaste.
Niewielkie ziarenka wypełnione substancjami odżywczymi
Komosa ryżowa nie bez powodu często jest uznawana za królową kasz. W tych małych ziarenkach kryje się wiele składników odżywczych i wartościowych substancji. Zacznijmy od pierwszej z nich, czyli białka. W 100 g suchych ziaren tej rośliny znajdziemy aż 14 g tego kluczowego dla mięśni budulca. Komosa jest również dobrym źródłem wapnia, a jedna średnia garstka dostarczy nam go aż 47 g. Dodatkowo jest zasobna w magnez, fosfor i potas oraz substancję o nazwie cholina, która odpowiada m.in. za prawidłowe działanie komórek w organizmie i chroni przed stłuszczeniem wątroby. Ziarna te mają mniejszą ilość błonnika pokarmowego w porównaniu z innymi zbożami.
Kto powinien sięgać po komosę ryżową?
Komosa ryżowa to produkt idealny dla najmłodszych i osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Podobnie jak inne pseudożboża, nie zawiera glutenu, więc będzie wskazana zarówno dla chorych na celiakię, jak też tych, którzy mają nadwrażliwość na ten rodzaj białka. Quinoa jest doskonałą alternatywą dla popularnych zbóż jak pszenica, owies czy żyto, które są znane i stosowane na skalę masową. Z uwagi na wspomnianą wysoką zawartość białka zachęcamy również wegan, aby zainteresowali się tym pseudozbożem i uzupełniali nim brak protein. Dodatkowo produkt ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, będzie więc dobry dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Komosa jest lekkostrawna, dlatego z powodzeniem mogą sięgać po nią dzieci i osoby starsze. Wskazana jest również dla tych, którzy cierpią na zaburzenie trawienia lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł był pomocny i od dziś komosa ryżowa będzie częściej gościć na Waszym stole!