Blog
Świat zwierząt rządzi się innymi prawami niż nasz, ludzki. Jedną z istotnych różnic jest to, że w naturze nie mamy stałego i nieograniczonego dostępu do pożywienia, jak ma to miejsce u ludzi. W świecie zwierząt nie ma sklepów, marketów i restauracji, gdzie można zaspokoić głód...
Chociaż jesień to piękna pora roku, to jednak potrafi wywołać tęsknotę za soczystą zielenią, która towarzyszyła nam podczas lata. Chociaż na to, co za oknem, nie jesteśmy w stanie wpłynąć, to jednak możemy zazielenić nasze domy! Różne gatunki kwiatów mogą naprawdę pięknie prezentować się w...
Niepowtarzalny aromat i smak to jedna z niewątpliwych zalet grzybów. Ale poza walorami smakowo-zapachowymi, charakteryzują się one także wysoką zawartością niektórych składników odżywczych. W szczególności są to białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby, z uwagi na zawartość substancji biologicznie aktywnych mogą mieć...
Czy jest ktoś, kto nie lubi spaceru po lesie? Do lasu udajemy się po to, by poczuć bliskość przyrody, zaczerpnąć świeżego powietrza i odetchnąć od zgiełku. Gdy tak spacerujemy pośród śpiewu ptaków i szumu drzew, czujemy spokój i być może nie zdajemy sobie sprawy, że...
Orzech włoski, ziemny, pistacjowy, laskowy, pekan, nerkowce… spośród gatunków orzechów możemy wybierać i przebierać, aby znaleźć coś dla siebie. Większość z nich jest sprowadzana do nas zza granicy, jednak są też dwa, które każdy z nas może mieć we własnym ogródku. Mowa oczywiście, o orzechu...
Polska kuchnia słynie z kiszonych ogórków czy kapusty. W wielu domach tradycja kiszenia warzyw na zimę przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. To powszechny sposób na konserwowanie i przechowywanie żywności. Kiszone ogórki i kapustę znamy wszyscy, a gdyby tak spróbować czegoś innego? Do kiszenia nadają...
O czym mowa? O niezwykłym Sagre de Drago, ekstrakcie z żywicy drzewa Croton lechleri, nazywanym potocznie smoczą krwią. Więcej niż jeden smok Żywice pochodzące z różnych gatunków i różnych kontynentów nazwano „krwią smoka”, ale ich czystość, wygląd i właściwości chemiczne są bardzo zróżnicowane. Już wśród...