Sezonowo jesienią! Co warto włączyć do jesiennego menu?

Jak smakuje jesień? Co się z nią kojarzy? Może powiesz, że to smak prażonego jabłka, albo szarlotki u babci. Albo, że to zapach lasu i grzybów, które później królują na stole pod różnymi postaciami. Ktoś inny odpowie, że to słodki smak dyni i jej pomarańczowy kolor definiują tę porę roku. A może to dżem, który po odkręceniu słoiczka kusi nas swoim zapachem i kolorem? Nie wiem, jak dla Ciebie smakuje jesień. Ale cokolwiek nie odpowiesz, to prawda. Każdy z tych smaków i zapachów przypomina, że jesień to pora roku, która zasługuje na to, by ją uczcić. Zwłaszcza w kuchni.
Jesień to idealna pora na przetwory. Jej przepyszne dary, czyli dynie, jabłka, gruszki czy śliwki idealnie posłużą nam do przygotowania niezapomnianych, jesiennych pyszności. Po te owoce warto sięgnąć nie tylko ze względu na ich smak, ale również na ich walory zdrowotne. W wielu polskich domach przepisy na jesiennie przetwory przekazuje się z pokolenia na pokolenie. To tradycja, którą warto utrzymywać. Kto nie doceni smaku gruszkowego dżemu albo musu z jabłek podczas chłodnych, mroźnych wieczorów przed kominkiem? Kto z nas nie ucieszy się z kolorowych, pachnących słoiczków stojących w spiżarni, bogatych w wartości odżywcze? Zamknięte w słoikach smaki pozwolą wrócić myślami gdzieś do sadu na wsi, na którym kiedyś zbierało się jabłka. Przetwory doskonale sprawdzą się w czasie zimy, kiedy zatęsknimy za słońcem i smakami lata. Pomimo dostępności wielu przeróżnych konfitur i przetworów na sklepowych półkach, nic nie zastąpi tych własnoręcznie przez nas wykonanych. To nie tylko naturalny zapach i smak, brak sztucznych barwników i konserwantów, ale również wielka satysfakcja. Ale przetwory to nie tylko dżemy czy konfitury. To też pasty, sałatki, kiszonki i przeciery, które nabierają znów popularności. Jesień to sezon na buraki, dynie, paprykę, cukinię czy kalafior i brokuły. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie pasty warzywnej z ulubionych sezonowych warzyw. Jesień to okres kiedy zbiera się kapustę i jest to też najlepszy czas na jej kiszenie.
Jesień to też smaki i zapachy, które możemy przenieść bezpośrednio na nasz stół w codziennym menu. Dynia to prawdziwa królowa jesiennych smaków. Jedną z najpyszniejszych propozycji jej przygotowania jest zupa krem. Ta piękna pomarańczowa barwa i słodkawy smak sprawią, że zwykły posiłek stanie się niezapomnianą ucztą. Jesień to też bez wątpienia czas na jabłka. A z nich możemy upiec aromatyczną szarlotkę. Smak ciasta można dodatkowo wzbogacić cynamonem, imbirem albo goździkami. Zapach ciasta rozniesie się po całym domu i z pewnością umili jesienny, ponury czas. Jesień obficie obdarowuje nas też grzybami. Borowiki, kurki, podgrzybki… jesienny stół może pachnieć świeżymi zbiorami. To przecież nasz tradycyjny polski smak. Przygotowujemy je na różne sposoby. Od gotowania, pieczenia, smażenia, aż po suszenie, marynowanie czy kiszenie. Dzięki temu możemy cieszyć się nimi przez cały rok.
W jesiennym jadłospisie nie powinno też zabraknąć owoców i warzyw, bogatych w witaminę C oraz A. To absolutny priorytet, by wzmocnić odporność. Witaminę C znajdziemy w soku z malin, rokitnika, czarnego bzu, aronii, czarnej porzeczki czy dzikiej róży. Źródłem witaminy A, są zaś zielone, żółte i pomarańczowe warzywa. W szczególności warto jeść paprykę, marchew i warzywa kapustowate. Nieodłączną częścią jesiennej diety powinien być też czosnek. Jest on doskonałym środkiem leczniczym, źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Nie zapominajmy o kiszonkach. Kiszona kapusta, ogórki, buraki czy kwas chlebowy są bogate w bakterie probiotyczne, które przywracają równowagę flory bakteryjnej jelit. To ważne dla odporności, bo od tego właśnie warto zacząć ją wzmacniać.
Jesień to zdecydowanie moc sezonowych przysmaków, które nie tylko urozmaicą nam te deszczowe, chłodniejsze dni, ale też wzmocnią naszą odporność i dodają energii. Kuchnia to przecież miejsce, w którym możemy cieszyć się smakołykami dodającym nam witalności na bardziej pochmurne dni i tym samym zmniejszyć tęsknotę za ciepłym, słonecznym latem.