Niezwykłe drzewo – baobab
Baobab to zdecydowanie jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin Afryki. Dla mieszkańców czarnego lądu jest symbolem odrodzenia i przemijania. W tamtejszej kulturze jest niekiedy nazywany „drzewem życia”, gdyż służy jako źródło wody i przystań dla ludzi i wielu gatunków zwierząt. Baobab ma również swój udział w dobrze znanej powieści „W pustyni i w puszczy” autorstwa polskiego noblisty Henryka Sienkiewicza. To właśnie w tym drzewie znaleźli schronienie główni bohaterowie historii: Staś i Nel. Zapraszamy po więcej ciekawostek na temat tej niezwykłej rośliny.
Baobab i jego charakterystyczne cechy
Obecnie znamy 8 gatunków baobabów, z czego 7 z nich rośnie na terenie Afryki, a w szczególności na największej wyspie tego kontynentu jaką jest Madagaskar. Z kolei jeden gatunek o nazwie Adansonia gregorii spotkać możemy wyłącznie na obszarze Australii. Baobaby nie mają charakterystycznych dla większości drzew słojów. Są też długowieczne i odnotowano, że niektóre z tych roślin mają przeszło 2 tysiące lat. Drzewa te są odporne na niesprzyjające warunki klimatyczne, zwłaszcza susze, dlatego niestraszne im mało urodzajne gleby. Aby przetrwać w gorącym klimacie, magazynują zapas wody w swoich pniach: są w stanie zatrzymać nawet do 120 tysięcy litrów cieczy. Babobaby często służą jako oazy dla tamtejszych ptaków i innych afrykańskich zwierząt. Rośliny te słyną z wysokiej zdolności do regeneracji. Charakterystyczny jest również ich wygląd. Masywne i grube pnie tych drzew są nieproporcjonalne do ich niewielkich gałęzi, które przez znaczną część roku są pozbawione liści. Najbardziej popularnym gatunkiem tych drzew jest baobab afrykański z obwodem pnia dochodzącym do 30 metrów. Drewno uzyskane z baobabu jest lekkie, a jego tekstura mocno gąbczasta. Z kolei kora jest gładka, a jej grubość dochodzi do 10 cm. Białe owoce tego drzewa są jedną z ulubionych przekąsek pawianów, dlatego potocznie często nazywane są „małpim chlebem”.
Baobab – w pełni jadalna roślina
Czy wiedzieliście, że baobab to roślina jadalna? Wiele części tego drzewa nadaje się do spożycia, dlatego jest on wykorzystywany w lokalnej kuchni. Owoce baobabu są okazałe i mierzą nawet 20 cm długości. Ich smak można porównać do cytrusów ze słodką, odrobinę cierpką nutą. Zawierają cenną witaminę C i można przyrządzić z nich pyszny, orzeźwiający sok, a nawet stosować jako dodatek do wypieków. Z nasion baobabu z kolei wytwarza się olej lub, po odpowiedniej obróbce, przygotowuje się z nich napój przypominający kawę. Pędy tego drzewa są z spożywane w podobnej formie co znane nam szparagi, zaś świeże liście mogą być jedzone na surowo. Baobab znalazł też zastosowanie lecznicze. To naturalna „aspiryna” i panaceum na wiele dolegliwości. Napar z baobabu stosowany jest m.in. w celu zbicia gorączki albo przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.