Czy grzyby są zdrowe?
Niepowtarzalny aromat i smak to jedna z niewątpliwych zalet grzybów. Ale poza walorami smakowo-zapachowymi, charakteryzują się one także wysoką zawartością niektórych składników odżywczych. W szczególności są to białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby, z uwagi na zawartość substancji biologicznie aktywnych mogą mieć także działanie prozdrowotne. Właśnie rozpoczął się sezon na zbieranie grzybów, dlatego warto dowiedzieć się, jakie korzyści dla zdrowia wynikają z ich spożywania.
Grzyby w 80 – 90% składają się z wody. Suchą masę w większości stanowią białka. Dzięki temu grzyby czasem nazywane są „mięsem lasu”. Najwięcej białka znajdziemy w młodych grzybach, zwłaszcza pieczarkach, borowikach i purchawkach. Zawierają spore ilości witamin z grupy B. Zawartość witaminy B1 w grzybach jest taka, jak w produktach zbożowych. Kurki są wyjątkiem – zawierają tej witaminy jeszcze więcej. Ponadto w grzybach znajdziemy witaminy B2, B3, B5 i PP oraz potas.
Grzyby jadalne zawierają wiele potrzebnych dla organizmu składników, ale mają także właściwości lecznicze. Są bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. Grzyby wspierają profilaktykę w chorobach sercowo-naczyniowych. Triterpenoidy pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Za sprawą polifenoli, chityny, chitozan, glukanów, mają działanie immunostymulujące, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Grzyby mają też działanie przeciwnowotworowe. Poprawiają kondycję komórek immunologicznych. Komórki te dzięki temu dużo lepiej pracują. Wpływają też na mózg. Zawierają witaminy, które wspierają układ nerwowy i stymulują odporność. Mają też dobre działanie na serce. Dzięki polisacharydom, obniżają zły cholesterol, a podnoszą ten dobry. Grzyby są też cennym źródłem choliny. Jest to składnik, który w bardzo znaczący sposób wspomaga działanie niemal wszystkich funkcji układu nerwowego. Jej odpowiednia ilość w organizmie zapewnia prawidłowy przebieg procesów zapamiętywania i uczenia się, reguluje rytm snu, powoduje poprawne napięcie mięśniowe. Co więcej, naukowcy potwierdzają także, że grzyby łagodzą stres. Jest to jedna z najmniej znanych zdrowotnych korzyści wynikających z jedzenia grzybów, jednakże równie istotna. A dzieje się tak za sprawą witamin z grupy B, które w dużej ilości zawierają grzyby. Grzyby są doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian i wegan. Co więcej, to jeden z nielicznych produktów, który w sposób naturalny zawiera witaminę D. Jeżeli chodzi o zawartość białka, świeże grzyby dostarczają go od 1,5 do 3,5%. W grzybach suszonych jest go dużo więcej bo od 10 do nawet 40%.
Do najbardziej znanych i powszechnie zbieranych czy kupowanych grzybów zalicza się między innymi borowiki szlachetne, podgrzybki, kurki, rydze, maślaki, koźlarze i smardze jadalne. Właściwości lecznicze grzybów opisał już Hipokrates ok. 400 lat p.n.e. Grzyby były także stosowane w tradycyjnej medycynie japońskiej, chińskiej i malezyjskiej. Jednak, niezależnie od przedstawionych zalet grzybów warto pamiętać, że ze względu na zawartość nietrawionej przez człowieka chityny, należą one do produktów ciężkostrawnych i długo zalegających w przewodzie pokarmowym. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci do 7 roku życia, osoby starsze i ludzi z problemami gastrycznymi.