Dbaj o odporność – naturalnie!
Chłodniejsze powietrze, silny wiatr i jesienny deszcz mogą znacznie nas osłabić, a tym samym narazić na działanie bakterii i wirusów. Właśnie w tym czasie infekcje i przeziębienia częściej atakują nasz organizm. To dla niego trudna próba. A kiedy nasza odporność jest osłabiona, warto wspomagać się naturalnymi i bezpiecznymi metodami. To najlepsze, co możemy zrobić dla naszego organizmu.
Kluczowym elementem w budowaniu odporności jest zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze. W jesiennym jadłospisie nie powinno więc zabraknąć owoców i warzyw bogatych w witaminę C oraz A. To właśnie te składniki w menu powinny być priorytetem. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu wpływają na wzmocnienie odporności. W witaminę A i C obfitują przede wszystkim cytrusy, brokuły, jabłka, papryka czy pomidory. Lista ta nie ma końca. Jesienią wzmacniajmy się też ciepłymi posiłkami. Na śniadanie warto przyrządzić owsiankę, jaglankę z suszonymi owocami czy orzechami, na obiad kaszotto z warzywami, który rozgrzewa i wzmacnia. Dobrze jest dodawać do potraw wartościowe przyprawy. Należy do nich np. kurkuma, która jest silnym przeciwutleniaczem, rozgrzewający i przeciwzapalny imbir i cynamon, czosnek, o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Pamiętajmy też o napojach – najlepiej ciepłych. Warto jeść też jogurty naturalne czy kiszonki, które wspomagają pracę jelit, a to właśnie one stanowią pierwszą linię obrony naszej odporności. Co jeszcze na odporność jesienią? To proste – miód. Dwie łyżki miodu każdego dnia dostarczają organizmowi witaminy i mikroelementy wzmacniające układ odpornościowy. Ponadto miód ma działanie rozgrzewające i regenerujące. Warto dodawać go do herbaty lub przygotować na jego bazie wodę smakową z imbirem i cytryną. Jesiennym hitem wzmacniającym odporność jest też dynia. To prawdziwe źródło witamin i minerałów. Zawiera dużo prowitaminy A i witaminy E, więc chroni nasz organizm przed wieloma chorobami. To typowo sezonowe, jesienne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów.
Innym doskonałym sposobem na walkę z infekcjami są zioła. Mają one naturalne właściwości lecznicze i często uzupełniają tradycyjne metody leczenia. Dzięki temu wzmacniamy odporność naszego organizmu i możemy cieszyć się lepszym zdrowiem. Z ziół robi się napary, nalewki, syropy, maści, nawet olejki czy tabletki. Można bez problemu znaleźć rośliny, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, moczopędne, uspokajające, nasenne lub nawet przeciwdepresyjne. Zioła to prawdziwe bogactwo składników mineralnych i substancji odżywczych. Wiele ziół stanowi doskonałą ochronę przed infekcjami. Tak działa świetlik, tymianek, stokrotka, kolendra, bylica piołun, pokrzywa czy bratek polny. Ich największą zaletą jest fakt, że poprawiają odporność, a jednocześnie nie obciążają układu trawiennego. Potrafią zwalczać choroby, których przyczyną są wirusy i grzyby. Zioła chronią przed drobnoustrojami i znacznie ułatwiają działanie układu immunologicznego. Aby skrócić czas swojej infekcji, pozbyć się kaszlu, przeziębienia albo grypy, dobrze zastosować koper włoski, korzeń lukrecji, kwiat kasztanowca, tymianek, majeranek, czy mydlnicę. A kiedy zmagamy się z gorączką, pomocne mogą być kwiaty czarnego bzu lub lipa, liście brzozy i malina. Na stan zapalny dobry jest świetlik, szałwia, majeranek, kwiat nagietka, kwiat rumianku pospolitego, liść babki. Działanie odkażające mają także liście babki lancetowatej. Natomiast zranienia doskonale leczy skrzyp polny, liście orzecha włoskiego i kwiaty nagietka.
Matka natura dała nam wiele składników, dzięki którym możemy wzmocnić swoją odporność. Dlaczego by z nich nie skorzystać? To zestaw prosto z natury. Pora więc zadbać o swoje zdrowie, by wypracować wysoką odporność. Szczególnie w ten jesienny czas, kiedy organizm potrzebuje więcej uwagi niż zwykle. Pogoda za oknem też nie jest wtedy naszym sprzymierzeńcem. Wielu z nas ratuje się suplementami diety z apteki, ale dużo lepszym rozwiązaniem jest wspomaganie się dietą. Dzięki temu zyskamy więcej energii i ustrzeżemy się przed chorobami.