Aktualnie ratujemy
Olbrzymi śpiewacy z głębi oceanów

 

Kosmos. Przestrzeń wypełniona milionami gwiazd, potężnymi, gazowymi olbrzymami, całymi galaktykami. Nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie ogromu nieskończonego wszechświata. Mało kto ma możliwość doświadczyć tego, czym jest księżyc czy planety, które znane są nam jedynie z telewizji, Internetu i książek. A i tak okazuje się, że kosmos jest nam znany bardziej, niż głębiny mórz i oceanów, które przecież w porównaniu z całym wszechświatem są niezwykle małe.

W tych ciemnych głębinach mieszkają prawdziwie fascynujące stworzenia. Niektóre są maleńkie, trudne do dostrzeżenia gołym okiem, inne zaś tak ogromne, że aż trudno w to uwierzyć. Wyłaniające się ponad powierzchnię wody ogromne wieloryby są prawdziwie niezapomnianym widokiem.

Humbaki, co prawda, nie są największymi wielorybami na świecie, ponieważ ten zaszczyt przypada płetwalom błękitnym, jednak z całą pewnością są równie niezwykłe co ich więksi kuzyni. Nazywane są także długopłetwami. Występują we wszystkich oceanach i w niektórych morzach, znane są również przypadki, gdy pojedyncze osobniki były widywane w Morzu Bałtyckim. Największe humbaki dorastają nawet do 14 m długości. Na głowie i żuchwie mają charakterystycznbe guzki, będące pozostałością po mieszkach włosowych. Rozłożyste płetwy ogonowe ułatwiają szybkie manewry. Od spodu pokrywa je wzór, który jest unikalny dla każdego osobnika, podobnie jak linie papilarne u ludzi czy odcisk psiego nosa. Humbak ma bardzo małą płetwę grzbietową, ale za to największe płetwy piersiowe ze wszystkich waleni. Przypominają one olbrzymie wiosła. Szczęka zwierzęcia wyposażona jest w fiszbiny w ciemnym kolorze. Każda z fiszbinowych płyt może mierzyć nawet 90 cm długości. Humbak ma ich w paszczy od 270 nawet do 400. To właśnie dzięki nim może filtrować wodę. Na fiszbinach osadza się plankton i drobne skorupiaki, którymi, między innymi, żywi się wieloryb. Bardzo często zdarza się, że w okolicach głowy i w okolicach płetw, do skóry humbaków przyczepiają się pąkle. Chociaż nie szkodzą one w żaden sposób zwierzęciu, to jednak mogą powodować podrażenienia skóry

Samice w okolicach narządów rozrodczych mają półokrągły fałd skóry o średnicy ok 15 cm. Dzięki temu można odróżnić je od samców. Te z kolei bardzo często pokryte są wieloma bliznami, które są pamiątką po walkach stoczonych z innymi przedstawicielami tego gatunku. Humbaki nie mają naturalnych wrogów, jednak zdarza się, że na młode długopłetwy polują orki.

Pokarm zdobywają jedynie w okresie letnim, wtedy też pływają w większych grupach. Zimą korzystają z nagromadzonych zapasów tłuszczu, polują sporadycznie, wtedy też prowadzą bardziej samotniczy tryb życia.

Humbaki odżywiają się nie tylko planktonem, ale również krylem i małymi rybami, np. śledziami. Sposób, w jaki polują, jest niezwykle ciekawy. Wykorzystują do tego wydychane pęcherzyki powietrza, które tworzą swoistą barierę, przez którą nie może przepłynąć zdobycz. Niektóre są zdolne ogłuszać ofiary, poprzez wydawanie bardzo niskich dźwięków.

Humbaki słyną z tego, że przepięknie śpiewają. Naukowcom do dnia dzisiejszego nie udało się rozszyfrować powodu, dla którego te morskie olbrzymy w ogóle to robią. Pierwotnie sądzono, że są to pieśni godowe, jednak badania udowodniły, że na pieśni samców mogą odpowiadać także inne samce. Okazało się, że jeżeli dwóch "śpiewaków" znajduje się blisko siebie, to zmienia się wysokość i częstotliwość dźwięków, jednak powody, dla którego to robią, również pozostają tajemnicą. Jedna pieśń może trwać ok. 20 minut.

Okres godowy tych stworzeń przypada na miesiące zimowe. Ciąża samicy trwa ponad 11 miesięcy. Rodzi ona jedno młode co 2 – 3 lata. Taki noworodek może mierzyć nawet 6 m długości i ważyć ok 2 ton. Struktura jego płetw jest bardzo miękka, dlatego w wodzie zachowuje się dość nieporadnie. W pierwszych miesiącach życia to matka pomaga młodemu utrzymać równowagę i pływać. Po 11 miesiącach wypływa z innymi humbakami uczyć się polowania. Pełną samodzielność zyskują, gdy kończą 4 lata.

Morza i oceany są pełne niezwykłych stworzeń. Wśród nich są prawdziwi akrobaci, tacy jak delfiny, siłacze w postaci niepozornej, pięknie ubarwionej krewetki, a także niezwykli śpiewacy – olbrzymie humbaki. Zobaczenie takiego stworzenia na własne oczy jest chwilą, którą trudno zapomnieć. Potężne, niezwykle łagodne stworzenia, których ogrom trudno sobie wyobrazić, zasługują na wyróżnienie.

Zdjęcia

Zgłoszenie o wsparcie Szczekają o pomoc Mini Farma Eko Klub Księga gości Adopcja realna Adopcja wirtualna Metamorfozy Galeria zdjęć Kwestarnia Paka dla zwierzaka Folwark zwierzęcy Sklep charytatywny Ślub z Centaurusem
Kontakt
Fundacja Centaurus
ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wroclaw

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488

PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350

Swift/Bic: BPKOPLPW
IBAN: PL15102052260000600202200350
Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)
Jeśli chcesz zostać szybko poinformowany o wyniku akcji - podaj w tytule wpłaty dodatkowo swój nr telefonu. Zadzwonimy lub otrzymasz sms!