fbpx
Aktualności

Nieocenione właściwości czarnuszki

28 lutego 2020 No Comments
WSTECZ

O czarnuszce mówi się, że jest to małe ziarenko o wielkiej mocy. Wspominana była już w zapisach biblijnych. Wiedzieli też o tym starożytni Egipcjanie. Uważano, że czarnuszka „potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Dzisiejsze badania tylko potwierdzają przekonanie o niezliczonych dobrodziejstwach tej przyprawy. Co takiego kryje się w tej niepozornej roślince, że tak wszechstronnie oddziałuje na nasz organizm?

Czarnuszka siewna, zwana także czarnym kminkiem, to roślina posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Mówi się nawet, że sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z olejem z czarnuszki. Dlatego czasem nazywa się ją też „złotem faraonów”. Czarnuszka siewna to pochodząca z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Jej owoce zawierają czarne jak węgiel, trójgraniaste nasiona. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i jest uprawiana na całym Bliskim Wschodzie oraz w niektórych częściach Azji.

Pierwsze z badań, jakie opublikowano na temat czarnuszki pochodzą z 1959 roku. Od tamtego czasu prowadzono liczne badania na uniwersytetach i publikowano artykuły w magazynach, które wykazywały niezwykłe wyniki. I każde potwierdzały korzyści, jakie płyną z zastosowania jej ziaren. Bo małe ziarenko czarnuszki to fenomen. Dlaczego? Niewiele roślin zawiera w sobie tyle korzystnie oddziałujących substancji co ona. Wymienić można chociażby kwasy takie jak: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy, foliowy, białka, witaminy, a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen, magnez, sód, potas oraz cynk. A nawet biotynę, która jest nieoceniona dla skóry i włosów. Wszystko to w jednym, małym ziarenku. Czarnuszka dzięki swoim składnikom, ma dobry wpływ na organizm człowieka. Posiada wiele właściwości leczniczych, w tym także ochronnych. Jej systematyczne przyjmowanie pozytywnie wpływa na stan zdrowia.

Współczesne badania wykazują, że nasiona czarnuszki mają potencjalne działanie lecznicze. Nasiona wykazują właściwości przeciwwrzodowe, gdyż działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia powstające w przebiegu choroby wrzodowej. Ponadto chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków. W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych: astmie alergicznej, egzemach czy atopowym zapaleniu skóry. Ponadto mogą być pomocne w przypadku cukrzycy, nadciśnienia, chorobach pasożytniczych, a także przy problemach z laktacją. Jak wynika z badań naukowców zawarte w czarnuszce związki mają potencjalne działanie antynowotworowe. Ponieważ pomagają zwalczać odpowiedzialne za powstawanie nowotworów wolne rodniki. Działa też silnie antyutleniająco. Stosuje się ją również w leczeniu anemii, bo podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów. Obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Reguluje pracę trzustki, dlatego pomaga walczyć z cukrzycą. Poprawia wydolność płuc, zwłaszcza u dzieci. Czarnuszka działa również uspokajająco i podnosi odporność na stres. Chroni też przed skutkami promieniowania, zmniejsza odczuwanie bólu, przeciwdziała wypadaniu włosów i pozytywnie wpływa na układ rozrodczy.

Najpopularniejszym sposobem stosowania czarnuszki, jest przyjmowanie jej w postaci oleju. W tej formie łatwo go dawkować w celach leczniczych. Przyjmuje się zwykle 2-3 łyżeczki dziennie u dorosłych i połowę tej dawki u dzieci. Stosuje się ją również w postaci przyprawy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Stosuje się całe lub zmielone ziarenka jako posypkę chleba, dodatek do różnego rodzaju past do kanapek, do potraw mięsnych, serów, zup, sałatek, duszonych i kiszonych warzyw. Stosować ją można zarówno zewnętrznie, np. w postaci okładów na skórę oraz wewnętrznie, przyjmując doustnie. Czarnuszkę można stosować także w postaci naparu, zaparzoną podobnie jak herbatę. Ciekawym zastosowaniem czarnuszki jest przyjmowanie jej w postaci tzw. ziołomiodu. Mieszanka zmielonych nasion i miodu jest niezastąpiona przy przeziębieniu, ma właściwości wykrztuśne, łagodzi także ból gardła. Tak przygotowaną czarnuszkę można używać jako peeling lub maseczkę w celach poprawienia wyglądu skóry.

Jak widać czarnuszka ma nieocenioną moc. Jej niepozorne ziarenka mogą pomóc naszemu organizmowi w walce z przeróżnymi chorobami. Zdecydowanie stawia to czarnuszkę na pierwszym miejscu spośród znanych nam przypraw.

Darowizna na Folwark

Czekają na Twój gest!

ApeleObecnie ratowaneSamicaWszystkie
17 września 2020

Bronka

Bronka miała dom, ale właściciele musieli ją sprzedać, tak jak inne swoje konie. Inne już są dawno za Tęczowym Mostem, zostały wywiezione na śmierć moment potem. Bronka była za chuda,…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowaneSamicaWszystkie
8 września 2020

Szafirek

Niewielka obórka była dla Szafirka całym światem. Tu spędzał większość swojego życia i tylko latem, gdy do pobliskiej miejscowości przyjeżdżali turyści, Szafirek, wystrojony w niewielkie siodełko i uzdeczkę z frędzelkami,…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowaneSamicaWszystkie
8 września 2020

Józia

"Każde zwierzę na tej Planecie ma takie samo prawo, aby tu być. Tak Ty i ja" powiedział niegdyś kanadyjski pisarz, Anthony Williams. Banalne to zdanie, ale się nad nim zamyśliłam.…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowaneSamiecWszystkie
8 września 2020

Oktawia

Mała Oktawia z nadzieją wygląda ze swojej komórki. Może wie, że jesteśmy dla niej jedyną szansą na ratunek, a może wcale tego nie wie i patrzy, aby po prostu sprawdzić,…
CZYTAJ DALEJ

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z tym, co się dzieje w świecie zwierząt, przyrody i ekologii.
Zapisz się do naszego newslettera!

Zobacz zasady ochrony danych osobowych CZYTAJ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close