EKO KLUB
PayPal Wybierz kwotę darowizny:
20 zł
50 zł
100 zł



Naturalne konserwanty w żywności

Na samym początku należy zacząć od niepodważalnego faktu: choćbyśmy chcieli, to konserwantów w żywności nie unikniemy. Są one koniecznie, aby zabezpieczyć produkty przed szybkim zepsuciem, a w konsekwencji wyrzuceniem. Zwłaszcza te, które kupujemy w sklepie, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone przed drobnoustrojami i utratą świeżości. Niestety, ludzkość, jako gatunek, ma skłonność do przesady. I tak dany produkt, nawet otwarty, może spokojnie leżeć przez tydzień i dłużej. I z jednej strony jest to dobre, jednak z drugiej substancje, którymi zabezpieczana jest żywność, mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Jedną z substancji konserwujących jest popularny benzoesan sodu (E211), który występuje w gotowych sosach, zupach czy konserwach. Jest on rakotwórczy, może wywołać astmę. To zaledwie przykład z niezwykle obszernej listy groźnych dla zdrowia substancji, które zabezpieczają trwałość naszego jedzenia. Mając jednak świadomość, że konserwanty są potrzebne, chciałabym pokazać, że nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na powolne trucie. Są bowiem substancje naturalne, które idealnie spełniają się w roli „utrwalacza”, a jednocześnie nie są groźne dla naszego zdrowia.
Konserwowanie żywności nie jest wynalazkiem dzisiejszych czasów. Dawniej również było to niezbędne, a z takich metod jak kiszenie warzyw czy owoców, przygotowywanie przetworów na zimę korzystamy przecież do dziś. Do konserwacji idealnie nadają się produkty, których na co dzień używamy w kuchni. Są one również skryte pod niektórymi „E” na opakowaniach żywności, które widzimy w sklepie. Co więc będzie naturalnym konserwantem?
Sól jest właściwie pierwszą, którą w tym spisie należy wymienić. Dawniej, aby zabezpieczyć produkty przed psuciem się, obficie je zasalano. Sól absorbuje wodę i tworzy suche środowisko, w którym nie mogą rozwijać się bakterie. Przed wykorzystaniem tak zakonserwowanej żywności, długo moczono ją w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Obecnie żywność również jest konserwowana w ten sposób, jednak ilość soli w niej zawarta zdecydowanie przekracza dzienną normę zapotrzebowania.
Cukier zachowuje się podobnie jak sól, czyli absorbuje wilgoć i uniemożliwia rozwój drobnoustrojów. Badania dowiodły, że najlepiej działają właśnie fruktoza i sacharoza, które dodatkowo mogą wspierać rozwój dobrych bakterii. Oczywiście należy pamiętać, że w używaniu cukru również powinien być umiar.
Sok z cytryny zawiera kwasy cytrynowy oraz askorbinowy, który jest wszystkim znany jako witamina C. Kwasy te zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów, są naturalnymi przeciwutleniaczami, a więc hamują rozwój wolnych rodników szkodliwych dla naszego organizmu.
Goździki i Chinach i Indiach wykorzystuje się je do konserwacji leków. Zawierają duże ilości związków fenolowych będących przeciwutleniaczami, działają także przeciwbakteryjnie. Co więcej, są naturalnym środkiem przeciwbólowym (żucie goździków może przynieść ulgę w trakcie bólu gardła).
Szałwia zawiera taniny, działa antyseptycznie i grzybobójczo.
Oregano ma właściwości przeciwutleniające i przeciwgrzybicze, dodatkowo hamuje wzrost pasożytów.
Tymianek działa przeciwutleniająco i bakteriobójczo, a co więcej, zwiększa skuteczność innych substancji konserwujących.
Olej spowalnia proces utleniania, co spowalnia psucie się żywności. Związki w olejach utrudniają dostęp mikroorganizmów przyczyniających się do utraty świeżości.
Ekstrakt z liści curry hamuje rozwój alfatoksyn wytwarzanych przez pleśń – bardzo szkodliwych dla człowieka.
Na opakowaniach produktów spożywczych warto szukać konserwantów ukrytych pod symbolami: E262, E263, E270, E242, E297 – te konserwanty są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia.
Konserwantów nie unikniemy, jednak warto pamiętać, że wciąż mamy wybór – czytajmy etykiety i szukajmy tych, które nie zagrażają naszemu zdrowiu. Jest to możliwe!

Zdjęcia

ZAMÓW
NASZ NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z tym, co się dzieje w świecie zwierząt, przyrody i ekologii. Zapisz się do naszego newslettera!

WYSZUKIWARKA

Czekają na Twój gest!
Wojak
Wojak
Podkarpacie zalewa woda. Pod strumieniem znikają kolejne pola, drogi i leśne (...)
więcej
WESPRZYJ
Folwark tonie! ALARM!
Folwark tonie! ALARM!
Pierwszy raz w naszej 13-letniej działalności ogłaszamy ALARM dla zwierząt (...)
więcej
WESPRZYJ
Konopiejka
Konopiejka
Konopiejkę mijaliśmy kilkakrotnie w Pajęcznie. Potężna, ciężka, droga klacz (...)
więcej
WESPRZYJ
Calineczka
Calineczka
Oto Calineczka i jej bezimienna córka. Dwie klacze w typie konika polskiego. Konie bez (...)
więcej
WESPRZYJ
Marusia
Marusia
Jako ludzie mamy niezwykłe przywileje w niezwykłych czasach. Bycie mamą i otaczanie (...)
więcej
WESPRZYJ
Janosik
Janosik
Handlarze, przeklęci, wyklęci, winni wszystkiemu złu tego świata. A przynajmniej (...)
więcej
WESPRZYJ
WSZYSTKIE APELE

Fundacja Centaurus
ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wrocław

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488
PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350

Swift/Bic: BPKOPLPW
IBAN: PL15102052260000600202200350
Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)
Jeśli chcesz zostać szybko poinformowany o wyniku akcji - podaj w tytule wpłaty dodatkowo swój nr telefonu. Zadzwonimy lub otrzymasz sms!
Dołącz do nas!

Tylko 1zł dziennie
Wspieram!


Zobacz zasady ochrony danych osobowych Zamknij powiadomienie