518 569 487
518 569 488
512 52 52 52 EKO KLUB
EKO KLUB
PayPal Wybierz kwotę darowizny:
20 zł
50 zł
100 zł



Naturalne konserwanty w żywności

Na samym początku należy zacząć od niepodważalnego faktu: choćbyśmy chcieli, to konserwantów w żywności nie unikniemy. Są one koniecznie, aby zabezpieczyć produkty przed szybkim zepsuciem, a w konsekwencji wyrzuceniem. Zwłaszcza te, które kupujemy w sklepie, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone przed drobnoustrojami i utratą świeżości. Niestety, ludzkość, jako gatunek, ma skłonność do przesady. I tak dany produkt, nawet otwarty, może spokojnie leżeć przez tydzień i dłużej. I z jednej strony jest to dobre, jednak z drugiej substancje, którymi zabezpieczana jest żywność, mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Jedną z substancji konserwujących jest popularny benzoesan sodu (E211), który występuje w gotowych sosach, zupach czy konserwach. Jest on rakotwórczy, może wywołać astmę. To zaledwie przykład z niezwykle obszernej listy groźnych dla zdrowia substancji, które zabezpieczają trwałość naszego jedzenia. Mając jednak świadomość, że konserwanty są potrzebne, chciałabym pokazać, że nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na powolne trucie. Są bowiem substancje naturalne, które idealnie spełniają się w roli „utrwalacza”, a jednocześnie nie są groźne dla naszego zdrowia.
Konserwowanie żywności nie jest wynalazkiem dzisiejszych czasów. Dawniej również było to niezbędne, a z takich metod jak kiszenie warzyw czy owoców, przygotowywanie przetworów na zimę korzystamy przecież do dziś. Do konserwacji idealnie nadają się produkty, których na co dzień używamy w kuchni. Są one również skryte pod niektórymi „E” na opakowaniach żywności, które widzimy w sklepie. Co więc będzie naturalnym konserwantem?
Sól jest właściwie pierwszą, którą w tym spisie należy wymienić. Dawniej, aby zabezpieczyć produkty przed psuciem się, obficie je zasalano. Sól absorbuje wodę i tworzy suche środowisko, w którym nie mogą rozwijać się bakterie. Przed wykorzystaniem tak zakonserwowanej żywności, długo moczono ją w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Obecnie żywność również jest konserwowana w ten sposób, jednak ilość soli w niej zawarta zdecydowanie przekracza dzienną normę zapotrzebowania.
Cukier zachowuje się podobnie jak sól, czyli absorbuje wilgoć i uniemożliwia rozwój drobnoustrojów. Badania dowiodły, że najlepiej działają właśnie fruktoza i sacharoza, które dodatkowo mogą wspierać rozwój dobrych bakterii. Oczywiście należy pamiętać, że w używaniu cukru również powinien być umiar.
Sok z cytryny zawiera kwasy cytrynowy oraz askorbinowy, który jest wszystkim znany jako witamina C. Kwasy te zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów, są naturalnymi przeciwutleniaczami, a więc hamują rozwój wolnych rodników szkodliwych dla naszego organizmu.
Goździki i Chinach i Indiach wykorzystuje się je do konserwacji leków. Zawierają duże ilości związków fenolowych będących przeciwutleniaczami, działają także przeciwbakteryjnie. Co więcej, są naturalnym środkiem przeciwbólowym (żucie goździków może przynieść ulgę w trakcie bólu gardła).
Szałwia zawiera taniny, działa antyseptycznie i grzybobójczo.
Oregano ma właściwości przeciwutleniające i przeciwgrzybicze, dodatkowo hamuje wzrost pasożytów.
Tymianek działa przeciwutleniająco i bakteriobójczo, a co więcej, zwiększa skuteczność innych substancji konserwujących.
Olej spowalnia proces utleniania, co spowalnia psucie się żywności. Związki w olejach utrudniają dostęp mikroorganizmów przyczyniających się do utraty świeżości.
Ekstrakt z liści curry hamuje rozwój alfatoksyn wytwarzanych przez pleśń – bardzo szkodliwych dla człowieka.
Na opakowaniach produktów spożywczych warto szukać konserwantów ukrytych pod symbolami: E262, E263, E270, E242, E297 – te konserwanty są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia.
Konserwantów nie unikniemy, jednak warto pamiętać, że wciąż mamy wybór – czytajmy etykiety i szukajmy tych, które nie zagrażają naszemu zdrowiu. Jest to możliwe!

Zdjęcia

ZAMÓW
NASZ NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z tym, co się dzieje w świecie zwierząt, przyrody i ekologii. Zapisz się do naszego newslettera!

WYSZUKIWARKA

Czekają na Twój gest!
Dora
Dora
Stara Dora grzecznie wychodzi z obory. Jest spokojna i uległa. Rozgląda się, wciąga chłodne, wilgotne powietrze i długo zanosi się kaszlem. S
więcej
WESPRZYJ
Laura
Laura
 "Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem" Paul McCartney     Laura wysoko zadziera głowę,
więcej
WESPRZYJ
Sony
Sony
Sony potrzebuje dziś Waszego wsparcia! Konie, które do nas trafiają, mają za sobą różne historie. Opowieść Sony'ego jest jednak bardziej ni
więcej
WESPRZYJ
Ambra
Ambra
Ambra pochodzi z dużej hodowli koni. Stajnia, w której zaczęło się jej życie nie miała zbyt dobrej opinii i kilka lat temu upadła. Część
więcej
WESPRZYJ
Selena
Selena
Targi koni to haniebna tradycja, bez której w XXI wieku nadal nie możemy się obejść. Żywe, czujące zwierzęta są tylko towarem zwożonym do
więcej
WESPRZYJ
Staruszki
Staruszki
Czy wiesz, że... nie tylko ludzie potrzebują wizyt dentystycznych?    Nasi końscy staruszkowie wprawdzie nie mają co liczyć na p
więcej
WESPRZYJ

Fundacja Centaurus
ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wrocław

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488
PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350

Swift/Bic: BPKOPLPW
IBAN: PL15102052260000600202200350
Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)
Jeśli chcesz zostać szybko poinformowany o wyniku akcji - podaj w tytule wpłaty dodatkowo swój nr telefonu. Zadzwonimy lub otrzymasz sms!
Dołącz do nas!

Tylko 1zł dziennie
Wspieram!


Zobacz zasady ochrony danych osobowych Zamknij powiadomienie