Aktualnie ratujemy
Morscy akrobaci.

Spokojny szum fal, ciepłe promienie słońca skrzące się na pomarszczonej wodzie. Głośny plusk i dziwny dźwięk, który jednocześnie sprawia wrażenie bardzo radosnego. Szare, smukłe stworzenia, z gracją i niezwykłą prędkością przecinające błękitną toń, wyskakujące ponad nią. Delfiny nieodmiennie budzą całkowicie uzasadniony zachwyt. Gdy się je obserwuje, sprawiają wrażenie całkowicie wolnych, niczym nie ograniczonych w swoich skokach. Chociaż dalecy przodkowie tych stworzeń żyli na lądzie, to jednak żywiołem tych ssaków stała się woda.

Ich domem są niemal wszystkie morza i oceany świata, chociaż najczęściej można spotkać je w miejscach o bardzo ciepłym klimacie, w szczególności w okolicach Wysp Kanaryjskich. Długość ciała najbardziej popularnego delfina pospolitego wynosi od 150 do 250 cm długości, a waga zwykle nie przekracza 85 kg. Opływowy kształt ciała pozwala na szybkie i zwinne poruszanie się w wodzie. Na grzbiecie znajduje się trójkątna płetwa, a przednie kończyny delfinich przodków ewoluowały w silne płetwy piersiowe. Pysk jest wąski i długi, wyposażony w szereg ostrych, stożkowatych zębów. Ubarwienie gładkiej skóry może być różne: grzbiet może być czarny lub ciemnobrązowy, natomiast brzuch biały albo kremowy. Wyglądem wyróżnia się znacznie delfin krótkogłowy, nazywany również oreczką krótkogłową, występującą w przybrzeżnych wodach południowo-wschodniej Azji i Oceanii. W przeciwieństwie do swoich krewniaków, jest ona zazwyczaj ciemnoszara, nie ma również wydłużonego pyska, a bardziej zaokrągloną głowę. Wśród wielu gatunków delfinów najbardziej rozpoznawalne są delfin pospolity, białooki, białonosy, ciemny, krzyżowaty, południowy, szary i czarnogłowy.

Słyną z tego, że ich mózgi są, zaraz po mózgu człowieka, najbardziej rozwinięte wśród wszystkich ssaków. Są świadome swojego „ja”, czyli są zdolne rozpoznać się w lustrze, co zostało naukowo udowodnione. W czasie odpoczynku mózg delfina nigdy całkowicie nie śpi. W czasie, gdy jedna półkula zostaje „wyłączona”, druga wciąż czuwa. System ten działa bez zarzutu i nie męczy zwierząt, pozwala im na pływanie w czasie snu i wynurzanie się, by zaczerpnąć powietrza, a muszą to robić średnio co 8 minut. Są w stanie jednocześnie pozwolić sobie na odpoczynek i wystarczająco szybko zareagować na wszelkiego rodzaju zagrożenia. Delfiny to stworzenia żyjące w większych stadach, składających się z około 20 osobników. Porozumiewają się za pomocą dźwięków o różnej częstotliwości, które brzmią jak piski, kląskanie i mlaskanie. Są w stanie wydawać również odgłosy, których ludzkie ucho nie jest w stanie wychwycić. Mają one swój własny język, w którym nie tworzą jedynie pojedynczych „wyrazów”, ale układają nawet całe zdania. Istnieje też twierdzenie, że ssaki te są w stanie nadawać sobie imiona i posługiwać się nimi. Jako jedne z nielicznych zwierząt wykształciły zdolność echolokacji, dzięki której są w stanie namierzyć wszelkie przeszkody w wodzie, a także odnaleźć pożywienie, które stanowią ryby i głowonogi. Dzięki obserwacji tych zwierząt wiadomo, że niektóre lubią „przyrządzać” sobie posiłki. Zwierzę potrząsa upolowanym głowonogiem, aby wyrzucić całą, niesmaczną dla niego sepię, a następnie uderza nim o twardą powierzchnię, aby połamać i pozbyć się kości – wtedy dopiero jest zjadany. Większość zwierząt zadowala się jednak połykaniem ofiary w całości. Podczas polowania kilka osobników ze stada współpracuje ze sobą, zwiększając tym samym efektywność łowów.

Okres godowy delfinów występuje co dwa, trzy lata, a ciąża samicy trwa ok 10 miesięcy, po czym rodzi się jedno młode, które pozostaje z matką przez ok. 1,5 roku. Dorosłość osiągają po upływie trzech lat. W warunkach naturalnych są w stanie przeżyć ok 20 lat.

Delfiny to niezwykle łagodne i towarzyskie stworzenia. Układ mięśni ich pysków sprawia, że wyglądają, jakby cały czas się uśmiechały, co nadaje im jeszcze większego uroku i charakteru wesołego psotnika. Jeżeli chcemy je zobaczyć, zdecydowanie warto zdecydować się na wypatrywanie ich w warunkach naturalnych, a nie w delfinariach, w których zwierzęta te narażone są na ciągły stres związany z hałasem i obecnością ludzi. Ograniczona przestrzeń i sztucznie tworzone stada zaburzają delikatną, a przecież tak doskonale rozwiniętą psychikę tych stworzeń. Dlatego też, jeżeli chcemy zobaczyć prawdziwie szczęśliwe delfiny, wypatrujmy właśnie tych, których wolność nie jest w żaden sposób ograniczona.

Zdjęcia

Szczekają o pomoc Mini Farma Eko Klub Księga gości Adopcja realna Adopcja wirtualna Metamorfozy Galeria zdjęć Kwestarnia Paka dla zwierzaka Folwark zwierzęcy Nasze aukcje Allegro Ślub z Centaurusem
Kontakt
Fundacja Centaurus
ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wroclaw

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488

PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350

Swift/Bic: BPKOPLPW
IBAN: PL15102052260000600202200350
Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)
Jeśli chcesz zostać szybko poinformowany o wyniku akcji - podaj w tytule wpłaty dodatkowo swój nr telefonu. Zadzwonimy lub otrzymasz sms!