518 569 487
518 569 488
512 52 52 52 EKO KLUB
EKO KLUB
PayPal Wybierz kwotę darowizny:
20 zł
50 zł
100 zł



Korale pełne zdrowia

Jarzębina nieodłącznie kojarzy się z jesienią, z czasem dzieciństwa, kiedy to z jej owoców nawleczonych na nitkę wykonywało się korale. Stanowiły one, wraz z kolorowymi liśćmi, wszystko to, co tak zachwyca nas w tej chłodniejszej porze roku. Jak się okazuje, jarzębina może posłużyć nie tylko do zabawy, ale również okazać się pomocną w naszej diecie.
    Jarzębina, a właściwie jarząb pospolity to roślina występująca w Europie, Azji i na Syberii. Dawniej powszechnie stosowana była w medycynie ludowej jako środek dobry na płuca, nerki i wątrobę, stosowano ją również jako lek na cukrzycę, reumatyzm czy artretyzm. Wraz z rozwojem medycyny nowoczesnej zaczęto odchodzić od korzystania z owoców i kwiatów jarzębiny. Obecnie jako roślinę dziką można odnaleźć ją w lasach, często również służy jako ozdoba sadzona wzdłuż chodników. Jej właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne są doceniane znacznie mniej niż jej uroda, a zdecydowanie warto poświęcić im trochę uwagi.
    Obecnie najczęściej wykorzystuje się głównie już dojrzałe owoce jarzębiny. Najlepiej zbierać ją dopiero po pierwszych przymrozkach, bo dzięki ujemnej temperaturze w pewnym stopniu zmniejsza się w niej ilość kwasu sorbowego, który odpowiada nie tylko za gorzki smak, ale jest także trujący: może prowadzić do wymiotów i biegunki. Właśnie niska temperatura, suszenie oraz obróbka termiczna pozwalają na pozbycie się toksyn i korzystanie z jarzębiny w celach kulinarnych i zdrowotnych. Należy więc pamiętać, aby nigdy nie jeść owoców jarzębiny na surowo! Różne przetwory można wykorzystywać jako środek działający przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo. Dodatkowo uzupełnia niedobory witamin A, E, P, K, PP. Mają również dwukrotnie większą zawartość beta-karotenu niż marchew, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok i system immunologiczny organizmu.  
    Znacznie rzadziej niż owoców używa się  kwiatów, pojawiających się w maju. Po zerwaniu poddaje się je suszeniu, a następnie ręcznie lub za pomocą sitka oczyszcza z szypułek. Sporządzony z nich napar działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, przeciwzapalnie, wspomaga również walkę z alergiami. Stosuje się go przy zapaleniu układu moczowego, przy nieżytach żołądka i jelit. Można   przemywać nim skórę podrażnioną, ze stanami zapalnymi czy wypryskami. Działa łagodząco przy zapaleniu spojówek, zmęczonych oczach czy opuchniętych powiekach. Owoce natomiast hamują rozwój bakterii w jelitach i na skórze, w dużych dawkach działa przeczyszczająco, wspomaga wydzielanie żółci, wspomaga leczenie cukrzycy i miażdżycy czy zapalenia nerek. Zarówno kwiaty, jak i owoce jarzębiny można stosować przy przeziębieniach, grypie i gorączce.
    Jarzębina ma również swoje zastosowanie w kosmetyce. Dzięki zawartości sorbitolu utrzymuje wilgoć w skórze, a kwas sorbowy jest konserwantem, który zapobiega rozwojowi grzybów i bakterii. Sole mineralne, kwasy oraz flawonoidy, które niszczą wolne rodniki, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność naczyń, sprawiają, że skóra staje się bielsza, a cienie pod oczami znikają. Kosmetyki jarzębinowe świetnie sprawdzają się przy skórze tłustej, trądzikowej, ale również suchej i zwiotczałej.
    Zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym jak i kosmetycznym wykorzystywany jest sorbitol – działa wiążąco, stosowany jest również jako substancja słodząca i utrzymująca wilgotność produktu. Mimo, że obecnie wytwarzany jest syntetycznie, to jednak dawniej substancja ta pozyskiwana była właśnie z jarzębiny.
    Choć obecnie nieco zapomniana, o jednak jarzębina ma mnóstwo właściwości, wpływające zarówno na nasze zdrowie jak i wygląd. Warto pamiętać o tym, że nie jest tylko piękną, jesienną ozdobą, ale też źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników. Jarzębinę można zakupić suszoną, kandyzowaną, można z niej wykonywać również przetwory, dżemy i nalewki. Może być smacznym i zdrowym dodatkiem do naszej diety, jednak należy pamiętać, aby nigdy nie jeść surowych owoców, zawierających kwas sorbowy, oraz aby wykorzystywać owoce i kwiaty z pewnego źródła i nie wykorzystywać tych rosnących przy ruchliwych ulicach, gdzie jest pełno zanieczyszczeń. Jarzębina ma służyć naszemu zdrowiu, a nie szkodzić.

Zdjęcia

ZAMÓW
NASZ NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z tym, co się dzieje w świecie zwierząt, przyrody i ekologii. Zapisz się do naszego newslettera!

WYSZUKIWARKA

Czekają na Twój gest!
Dora
Dora
Stara Dora grzecznie wychodzi z obory. Jest spokojna i uległa. Rozgląda się, wciąga chłodne, wilgotne powietrze i długo zanosi się kaszlem. S
więcej
WESPRZYJ
Laura
Laura
 "Gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem" Paul McCartney     Laura wysoko zadziera głowę,
więcej
WESPRZYJ
Sony
Sony
Sony potrzebuje dziś Waszego wsparcia! Konie, które do nas trafiają, mają za sobą różne historie. Opowieść Sony'ego jest jednak bardziej ni
więcej
WESPRZYJ
Ambra
Ambra
Ambra pochodzi z dużej hodowli koni. Stajnia, w której zaczęło się jej życie nie miała zbyt dobrej opinii i kilka lat temu upadła. Część
więcej
WESPRZYJ
Selena
Selena
Targi koni to haniebna tradycja, bez której w XXI wieku nadal nie możemy się obejść. Żywe, czujące zwierzęta są tylko towarem zwożonym do
więcej
WESPRZYJ
Staruszki
Staruszki
Czy wiesz, że... nie tylko ludzie potrzebują wizyt dentystycznych?    Nasi końscy staruszkowie wprawdzie nie mają co liczyć na p
więcej
WESPRZYJ

Fundacja Centaurus
ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wrocław

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488
PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350

Swift/Bic: BPKOPLPW
IBAN: PL15102052260000600202200350
Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)
Jeśli chcesz zostać szybko poinformowany o wyniku akcji - podaj w tytule wpłaty dodatkowo swój nr telefonu. Zadzwonimy lub otrzymasz sms!
Dołącz do nas!

Tylko 1zł dziennie
Wspieram!


Zobacz zasady ochrony danych osobowych Zamknij powiadomienie