fbpx
Aktualności

Dieta dla dobra skóry

17 kwietnia 2020 No Comments
WSTECZ

W prasie, Internecie i telewizji pełno jest reklam suplementów diety mających poprawić wygląd naszej cery. Tymczasem dużo skuteczniejszym sposobem jest zmiana sposobu odżywiania. Walka o zdrowy koloryt w dużej mierze polega właśnie na tym. A jedzenie warzyw i owoców wpływa na piękno i atrakcyjność – to fakt potwierdzony naukowo. Zasada jest bardzo prosta – warzywa i owoce poprawiają naszą skórę. Im bardziej kolorowe, tym lepiej dla efektu, jaki chcemy osiągnąć. Istnieje wiele składników spożywczych, dzięki którym nasza skóra nabierze blasku i będzie wyglądać jak muśnięta słońcem.
Skórę można rozświetlić po zimie, jedząc produkty, które zawierają beta karoten. To między innymi marchewki, dynie, morele, mango, natka pietruszki i śliwki. Dynia i marchew zawierają beta-karoten, rodzaj karotenoidu i formę witaminy A, która wspomaga cykl przemiany komórkowej. Pozwala to na złuszczanie się martwych komórek wierzchniej warstwy naskórka i odsłania znajdujące się pod nimi nowe, zdrowe komórki. Prowitamina A nie tylko nadaje skórze kolor, ale również przyspiesza opalanie, opóźnia pojawianie się zmarszczek i pomaga w leczeniu trądziku. Poza tym, warto jeść artykuły spożywcze bogate w cynk, jak na przykład ciemne pieczywo, kasza gryczana, żółty ser, owoce morza. Cynk wspomaga bowiem komórki skóry poprzez przetwarzanie kwasów tłuszczowych.
Co jeszcze jeść, by nasza skóra wyglądała promiennie i zdrowo? Z warzyw bataty, pomidory, paprykę, zielony groszek, szparagi, bakłażan, kabaczki. A z owoców morele, markuję, papaje, awokado, mango, wiśnie, jagody, czarną porzeczkę, jarzębinę, czy arbuza. Z zieleniny warto postawić na szpinak, szczypiory, rzeżuchę, sałaty, pietruszkę i jarmuż. Jagody są pełne przeciwzmarszczkowych antyoksydantów i witamin. Banany są bogate w witaminy A, B i E, które działają odmładzająco i wygładzają skórę. Pomarańcze i grejpfruty są bogate w witaminę C, antyoksydant spowalniający procesy starzenia się i pomagający odbudowywać kolagen w skórze. Jabłka są zwykle bogate w błonnik. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką może stanowić 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Zawarta w jabłkach włóknista pektyna działa jak prebiotyk. Cytryny, limonki i wyciskane z nich soki zawierają ważne składniki odżywcze, które wspierają wiele funkcji ciała, takich jak stabilizacja włókien kolagenowych i utrzymanie włókien elatynowych. Kiwi zawiera szereg witamin, cynk, żelazo, miedź, magnez, wapń, potas, kwasy owocowe i enzymy. Obecne w nim składniki pielęgnują skórę. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, co sprawia, że skóra jest jędrna, napięta i mocna. Truskawki również wypełnione są witaminą C, która gwarantuje piękną skórę. Jedzenie truskawek odświeża cerę i włosy, odżywia skórę, działa ściągająco oraz bakteriobójczo, zapewniając jej właściwe nawilżenie. Arbuz w ponad 90% składa się z wody, wykazuje więc działanie nawilżające, pomaga także pozbyć się z organizmu toksyn, które przyśpieszają procesy starzenia i negatywnie wpływają na stan naszej skóry. Jedzenie arbuzów pomaga pozbyć się wyprysków, spłyca zmarszczki, redukuje przetłuszczanie cery i działa ujędrniająco. Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, boćwina czy jarmuż, są bogate w karotenoidy, które wzmacniają układ odpornościowy, chronią komórki skóry przed promieniowaniem UV i zanieczyszczeniem środowiska. Szparagi są nie tylko prebiotykiem, ale też jednym z najbogatszych źródeł bioflawonoidów, które wzmacniają małe naczynia krwionośne w skórze i zapobiegają ich pękaniu. Małe kuleczki brukselki dostarczają Ci natomiast niewiarygodną ilość witamin do naszego organizmu. Są one ważnym źródłem witaminy C. Pomogą więc utrzymać zdrową i nawilżoną skórę.
Zamiast mleka krowiego kupuj mleko migdałowe lub kokosowe. To świetne substytuty zwykłego mleka, ponieważ zawierają składniki odżywcze poprawiające stan skóry, które nie podnoszą ryzyka wystąpienia trądziku. Postaw też na prażone na sucho lub surowe niesolone migdały, orzechy włoskie, laskowe i pistacjowe. Są one bogate w błonnik, białka i kwasy omega-3. Orzechy makadamia są pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a nerkowce zawierają dużo witaminy E. Nasiona chia działają silnie przeciwstarzeniowo, antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu wzmacniają skórę i pomagają zachować jej zdrowie.
Do diety warto też włączyć takie produkty, jak: kurkuma, imbir, czosnek, czy cynamon. Wzmacniają organizm i zmniejszają ryzyko wystąpienia ewentualnego stanu zapalnego. Kurkuma już od dawna używana jest przez osoby dbające o zdrowie i urodę. To naturalna substancja przeciwzapalna, zawiera aktywne składniki, które mają wiele właściwości chroniących komórki, pomagają nawet zachować odpowiednie napięcie i koloryt skóry. Cynamon zwiększa syntezę kolagenu. Pomaga też stabilizować poziom cukru we krwi, ponieważ stymulując receptory insulinowe, zwiększa zdolność komórek do zużywania glukozy. Co więcej, cynamon zmniejsza stan zapalny, który nasila procesy starzenia się.
Jedzenie warzyw i owoców wpływa na piękno skóry i jej blask. Dzięki temu skóra wygląda jak zdrowo i jest odżywiona. Dlatego zanim sięgniemy po suplementy diety, warto zaznajomić się z pozytywnym wpływem niektórych produktów spożywczych. Ich wartości są nieocenione. Nie dość, że wpływają na poprawę kolorytu skóry, ujędrniają ją, poprawiają jej stan, zapewniają nawilżenie, witaminują ją, to jeszcze są przepyszne!

Darowizna na Folwark

Czekają na Twój gest!

ApeleObecnie ratowaneSamiecWszystkie
13 sierpnia 2020

Karmel

Karmel wpatruje się w bezkresną ciemność, jakby szukał w niej nadziei. Ale wkoło unosi się tylko wilgoć. I rozpacz. Nikt nie usłyszy jego rżenia, nikt nie spostrzeże, jak bardzo jego…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowaneSamiecWszystkie
13 sierpnia 2020

Neptun

A kiedy dla grubego, potężnego konia nie ma już alternatyw, otwierają się ostatnie drzwi. Te, za którymi nie ma już nic. Neptun stoi u progu tych drzwi, ogląda się na…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowaneSamiecWszystkie
13 sierpnia 2020

Natan

Pan Natana poszedł do szpitala. I nigdy z niego nie wyszedł. Wiek, starość, choroba, cokolwiek go tam zatrzymało i przeniosło na drugą na drugą stronę nieboskłonu - osierociło Natana.Dokonaj darowizny…
CZYTAJ DALEJ
ApeleObecnie ratowaneSamicaWszystkie
13 sierpnia 2020

Husarka

Oto Polska, kraj ułańskich tradycji, a przoduje w hodowli koni na mięso. Zabijamy je tysiącami. Ekonomia odbiera im życie, bo to się opłaca bardziej niż ich trzymanie. A że każdy…
CZYTAJ DALEJ

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z tym, co się dzieje w świecie zwierząt, przyrody i ekologii.
Zapisz się do naszego newslettera!

Zobacz zasady ochrony danych osobowych CZYTAJ

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close